22. 12. 2016.
images/humboldt.jpg

Predsjednik Kluba hrvatskih humboldtovaca dr. sc. Mile Ivanda objavio je 16. prosinca izjavu koju prenosimo u cijelosti.

Na Izvanrednoj skupštini Kluba hrvatskih humboldtovaca održanoj 23. studenoga 2016. na vlastiti zahtjev razriješen je predsjednik Kluba, prof. dr. sc. Pavo Barišić zbog imenovanja na dužnost Ministra znanosti i obrazovanja u Vladi Republike Hrvatske. Prof. Barišić smatrao je podnošenje ostavke svojom moralnom obvezom, upravo kako bi izbjegao potencijalni sukob interesa. Istodobno, Izvanredna skupština Kluba hrvatskih humboldtovaca odlučila je da se obrati hrvatskoj javnosti i vodećim institucijama demokratskoga poretka u Republici Hrvatskoj (Saboru RH, Predsjednici RH, Predsjedniku Vlade RH), kako bi u ime Kluba Hrvatskih humboldtovaca iskazala zgroženost nad nemoralnom i podlom hajkom koja se putem nekih medija vodi protiv prof. Barišića, kako bi ga se diskreditiralo kao znanstvenika i kao čovjeka. U tom sklopu Skupština u ime Kluba hrvatskih humboldtovaca želi izraziti podršku prof. Pavi Barišiću kao uglednom znanstveniku koji je svoju znanstvenu izvrsnost pokazao i dokazao svojim znanstvenim radom i publikacijama koje imaju jasnu međunarodnu vidljivost. Jedan - nipošto najmanje važan dokaz – Barišićeve znanstvene izvrsnosti jest upravo činjenica da je kao znanstvenik dobio stipendiju Zaklade Alexander von Humboldt, bez sumnje najprestižnije Zaklade za poticanje znanstvene izvrsnosti u čitavom svijetu. Glavna deviza Zaklade Alexander von Humboldt glasi: Exzellenz verbindet! (Izvrsnost nas povezuje). Ta deviza dovoljno govori o svakom znanstveniku koji je dobio stipendiju Zaklade. Svakom ozbiljnom i upućenom poznavatelju znanstvene zajednice u čitavom svijetu ona je dovoljan argument za opovrgavanje svih objeda kojima je izložen prof. Barišić.

Međutim, zloupotrebljavajući na perfidan način slobode demokratskog sustava, neki mediji i na žalost neki članovi hrvatske akademske zajednice nastoje osporiti znanstvenu izvrsnost i oblatiti moralni profil prof. Barišića kako bi postigli političke ciljeve koji nemaju nikakve veze sa znanošću.

Skupština Kluba hrvatskih humboldtovaca ne može ostati nijemom pred takvim napadima na profesionalni i moralni integritet međunarodno uglednog znanstvenika i svoga člana. Takvim huškačkim metodama iza kojih stoje politički interesi dezavuira se ne samo pojedini znanstvenik, koji u pravilu nema načina da se opere od nabacanoga blata, već i sama znanstvena izvrsnost za kojom bi trebala težiti hrvatska znanstvena zajednica.

Ovom izjavom Klub hrvatskih humboldtovaca prosvjeduje protiv metoda čaršijske hajke na vrhunske znanstvenike i zalaže se za odgovornu i kritički utemeljenu uporabu javnih medija. Smatramo da je to u interesu ne samo znanstvenika već i svakog građanina Republike Hrvatske.

Izjava predsjednika Kluba u PDF-u

Kontakt

Sveučilište u zagrebu
Hrvatski studiji
Znanstveno-učilišni kampus Borongaj
Borongajska cesta 83d
HR-10000 Zagreb
E-adresa