30. 4. 2017.
images/ustavni_sud.jpg

U odluci od 25. travnja 2017. Ustavni sud utvrđuje da Odbor za etiku u znanosti i visokom obrazovanju nema pravo odlučivati o pojedinačnim optužbama za kršenje Etičkoga kodeksa, a pogotovo ne kao “tijelo završne instance”. Stoga je svojom “presudom” protiv mene postupio izvan granica zakona i Ustava te se grubo ogriješio o autonomiju sveučilišta.

U obrazloženju odluke Ustavni sud navodi:

“Odboru nije dano ovlaštenje da 'razmatra i rješava' kao tijelo 'završne instance' 'u predmetima nečasnih akademskih ponašanja' kako je to propisano osporenom odredbom Etičkog kodeksa. Također, takva ovlast nije mu dana niti jednom drugom odredbom ZoZDiVO-a. Dakle, člankom 112. ZoZDiVO-a Odboru nije dana ovlast da odlučuje o pojedinačnim slučajevima (predmetima) kršenja Etičkog kodeksa: 2006-2015.”

I dalje:

“Stoga, a imajući u vidu sve prethodno navedeno, ocjena je Ustavnog suda da članak 7. stavak 4. Etičkog kodeksa:2006-2015 u dijelu koji glasi: 'a završna je razina Odbor za etiku u znanosti i visokom obrazovanju', po svom sadržaju nije u granicama koje je odredio zakon. Slijedom navedenog, osporeni dio članka 7. stavka 4. Etičkog kodeksa:2006-2015 nije u skladu s člankom 112. ZoZDiVO-a i člankom 5. Ustava.”

Presuda u cijelosti (PDF)

Reakcije

Kontakt

Sveučilište u zagrebu
Hrvatski studiji
Znanstveno-učilišni kampus Borongaj
Borongajska cesta 83d
HR-10000 Zagreb
E-adresa