9. 6. 2017.
images/oprostaj1.jpg

U Ministarstvu znanosti i obrazovanja upriličeno je oproštajno druženje ministra znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Pave Barišića sa suradnicima – dužnosnicima, suradnicima iz Kabineta ministra te rukovoditeljima.

Na početku su se druženja kratkim govorima ministru i nazočnima obratili državni tajnici, pomoćnici ministra, tajnica Kabineta ministra i glavni savjetnik ministra. Istaknuli su da je u razdoblju od sredine listopada pokrenuto mnogo aktivnosti i projekata koji su vidljiv znak pozitivnih promjena u sustavu. Posebno su naglasili napore usmjerene uspostavi dobre komunikacije s dionicima sustava te načelo rada utemeljeno na uključivanju svih relevantnih dionika, tijela i ustanova u krovne procese Ministarstva. Zahvalili su ministru što je svojim primjerom, svojom smirenošću, strpljivošću, demokratičnošću, profesionalnošću, uključivošću i razboritošću u prosudbi pridonio ugodnom i konstruktivnom radnom ozračju.

U svom obraćanju ministar je nazočnima zahvalio na dobroj suradnji i potpori. Ispričao se ako je u svojim nastupima i težnjama nekoga nehotice povrijedio, no vrijeme u kojem se djelovalo tražilo je odvažne odluke i rješenja radi izgradnje čvrstih temelja sustava odgoja, obrazovanja i znanosti te dobrobiti zemlje.

U daljnjem je govoru ministar nazočne podsjetio na poučnu  dalekoistočnu prispodobu o učitelju puta čaja koju je na početku svog ministarskog mandata izrekao u nastupnome govoru u studenome 2016. djelatnicima Ministarstva.

Poučna je prispodoba o drevnoj dalekoistočnoj mudrosti sadržanoj u ceremoniji čaja. Japanskoga učitelja čaja Sen no Rikyua (1522.-1591.), koji je je bio poznat po svojoj filozofiji “wabi-cha”, traženju ljepote u jednostavnosti, jedan je učenik zapitao: “Učitelju, što je krajnji smisao puta čaja?” Učitelj je na to odgovorio: “Ljeti je vruće, zimi je hladno; prema tomu se valja upravljati.”

Učenik je nato kazao: “To je tako jednostavno. Ako je tomu doista tako, onda ja više ne trebam vašu posebnu pouku, to znade moja malenkost sama od sebe.”  Učitelj je međutim primijetio: “Ali ako ti to doista ostvariš, onda ću ja postati tvoj učenik.”

Poruka priče je ništa ne izgleda teško ni komplicirano, a ni mudrost naoko nije prevelika. A opet ni najveći učitelji ne uspijevaju ostvariti svima očite zahtjeve. No svima nam je stremiti prema tim zahtjevima pri tome znajući kako ništa nije stalno, ništa nije trajno i sve je promjenjivo. Na putu prema uspjehu, naglasio je ministar, mogu nam poslužiti kao putokaz naputci velikih učitelja „puta čaja“:  jednostavnost, izravnost pristupa i poštovanje sebe i drugoga. Nadodao je da je u svome kratkom mandatu uvidio da u Ministarstvu rade istinski stručnjaci, odgovorni, stručni i savjesni. Također je naglasio kako službenici Ministarstva trebaju biti svjesni iznimno važnog posla koji obavljaju te im zaželio mnogo uspjeha u sljedećim dionicama njihova rada.

Ministar je podsjetio i na iskustvo rasprave o njegovu opozivu u Hrvatskome saboru kad je bio izvrgnut neutemeljenoj harangi i prozivkama poput Sokrata koji je u bio optužen za izmišljena djela. To ga je iskustvo podsjetilo da ništa nije stalno i da je sve promjenjivo te je svaki dan u bilo koje vrijeme bio pripravan otići s časne ministarske funkcije. I to iskustvo odlaska i smirenosti ministar prepoznaje u iskustvu Sokrata koji je nepravedno osuđen u tamnici čekao na smrtnu presudu. U vremenu čekanja primao je svoje prijatelje koji su ga nagovarali na bijeg no on na to nije pristao. I umjesto da oni njega tješe on je njih tješio izlažući im pri tome čuveni nauk o besmrtnosti duše.

Na kraju je ministar naglasio kako se smatra povlaštenim što je zajedno s dužnosnicima i djelatnicima mogao raditi na dobrobit zemlje te je još jednom izrazio zahvalnost zbog profesionalnosti, suradnje i potpore koju su mu pružali na putu izgradnje modernog, uključivog i na vrijednostima utemeljenog odgojno-obrazovnog i znanstvenog sustava.

Suradnici su potom ministru uručili prigodan dar - čajnik - kao sjećanje na njegove poduke o putu čaja i zahvalnost za dobru suradnju te za sve dobro što je kao ministar u proteklome razdoblju učinio za sustav odgoja, obrazovanja i znanosti. Zaželjeli su mu pritom mnogo uspjeha u daljem akademskom djelovanju te ostalim službama i svojstvima za koje se opredijeli u svom daljnjem profesionalnom putu.

Ministar je posljednji radni dan zaključio elektroničkom zahvalom svim djelatnicima Ministarstva na suradnji i potpori zaželjevši im pritome uspjeh i zadovoljstvo na obiteljskom, poslovnom, društvenom i osobnom planu.

Kontakt

Sveučilište u zagrebu
Hrvatski studiji
Znanstveno-učilišni kampus Borongaj
Borongajska cesta 83d
HR-10000 Zagreb
E-adresa