20. 11. 2022.
images/paneuropa_bec1.jpg

Na 100. obljetnicu objave programskoga spisa "Paneuropa. Jedan prijedlog" u bečkim novinama Neue Freie Presse i na 128. rođendan Richarda Coudenhove-Kalergija započeo je u Beču 17. studenoga 2022. jubilarni kongres "100 godina Paneurope".

U organizaciji Austrijskoga paneuropskoga pokreta, a u suorganizaciji Međunarodne paneuropske unije, kongres je trajao četiri dana i završio je 20. studenoga 2022., na 110. rođendan Otta von Habsburga, polaganjem vijenaca u Kapucinskoj grobnici i svečanim prijamom u Vijećnici grada Beča. Sudjelovao sam izlaganjem i raspravom u panelu o identitetu Europe.

federalizam eu2

Na kongresu je sudjelovalo više od 300 članova i prijatelja Paneuropske unije iz cijele Europe. Prikazan je film o 100 godina Paneurope. Govorili su između ostalih predsjednik Međunarodne paneuropske unije Alain Terrenoire, predsjednik Austrijskoga paneuropskoga pokreta Karl von Habsburg, predsjednica Republike Kosovo Vjosa Osmani-Sadriu, povjerenik Europske komisije Johannes Hahn, zastupnik u Europskom parlamentu Lukas Mandl, zastupnica u Austrijskom parlamentu Gudrun Kugler, član ukrajinske Rada Oleg Dunda, potpredsjednica Međunarodne paneuropske unije Walburga Habsburg Douglas. Video porukama obratili su se predsjednik Austrije Alexander van der Bellen i ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmytro Kuleba.

Program na engleskom / njemačkom (PDF)

Film "100 godina Paneurope"

Medijski odjeci

Kontakt

Sveučilište u Zagrebu
Fakultet hrvatskih studija
Znanstveno-učilišni kampus Borongaj
Borongajska cesta 83d
HR-10000 Zagreb
E-adresa