26. 9. 2022.
images/petric22.jpg

30. Dani Frane Petrića otvoreni su 26. rujna 2022. u creskom hotelu Kimen. Na simpozijima "Svijet u filozofiji" i "Hrvatska filozofija i kultura u interakciji i kontekstu" sudjeluje oko 120 izlagatelja iz 17 zemalja. Kao predsjednik Programskoga odbora glavnoga simpozija održao sam uoči skupa u dvorani Zajednice Talijana Cres javno predavanje "Svijet u Novoj sveopćoj filozofiji Frane Petrića".

Obljetnica je bila prigoda za osvrt na proteklih 30 godina. U Novom listu prenesene su moje riječi iz pozdravnoga govora: "Prvi skup održan je od 9. do 11. srpnja 1992. godine kao uzvratni susret za Slovensko filozofsko društvo koje je u veljači 1992. godine u Ljubljani održalo znanstveni skup solidarnosti sa žrtvama velikosrpske agresije. Danas kada smo ponovo svjedoci strahota ratnoga razaranja u Europi, velikoruske agresije na Ukrajinu, koja prijeti da se proširi i na druge zemlje i zapali svjetski požar, utoliko je značajnije podsjetiti na mirotvorno idejno ozračje iz kojega su se razvili Dani Frane Petrića."

Predsjednik Hrvatskoga filozofskoga društva Hrvoje Jurić podsjetio je na osobe i ustanove zaslužne za organizaciju te je naveo kako su tijekom tri desetljeća na Danima Frane Petrića sudjelovala 1.123 sudionika iz 49 zemalja s pet kontinenata koji su održali 2.367 izlaganja.

Pokretač Dana Frane Petrića Mislav Ježić istaknuo je u pozdravnoj riječi da su "trideset godina djelovanja ovog najvažnijeg redovitog međunarodnog skupa Hrvatskoga filozofskog društva dokaz uspjeha onog entuzijazma koji je želio pokazati Hrvatskoj i svijetu da su filozofija, kultura i slobodoljublje vrjedniji i jači od svake agresije, oružja i uništavanja".

Program 30. Dana Frane Petrića (PDF)

Knjižica sažetaka (PDF)

Medijski odjeci

Kontakt

Sveučilište u Zagrebu
Fakultet hrvatskih studija
Znanstveno-učilišni kampus Borongaj
Borongajska cesta 83d
HR-10000 Zagreb
E-adresa