9. 7. 2019.
Promocija

Rijetke su knjige koje na znanstven, ali i popularan način, govore o demokraciji. Jedna takva je "Ideal vladavine puka – Uvod u filozofiju demokracije" bivšeg ministra obrazovanja i znanosti i glavnog tajnika Međunarodne Paneuropske unije prof. dr. Pave Barišića.

Isto tako je rijetkost da se na jednoj promociji knjige, koja je, nije nevažno reći, održana u prošli petak u podne u Školskoj knjizi u Zagrebu, okupi toliki broj ljudi, a međi njima i ministar Goran Marić, Vladimir Šeks, veliki broj predstavnika sveučilišne i znanstvene zajednice.

Prorektor zagrebačkog Sveučilišta, koji je od 1991. do 1992. bio i ministar znanosti, prof. dr. Ante Čović kao predstavljač ove knjige pomalo je iznenadio nazočne svojim obraćanjem. „Dragi vjernici i vjernice, obraćam vam se na ovaj način jer ja ovo više shvaćam kao vjersko događanje, a ne kao akademski skup. Nije prikupljeno dovoljno dokaza da demokracija postoji, pogotovo u Hrvatskoj, i zato smo mi tek vjernici demokracije“, poručio je Čović dodavši da bi prikladniji naziv ove knjige bio „Ajme majko, demokracije“.

Dr. Zdravko Radman, predsjednik Hrvatskog filozofskog društva osvrćući se na ovu knjigu i samog autora kazao je da je Barišić na vrlo vješt način spajao antičke filozofe i njihove ideje o demokraciji sa suvremenošću povlačeći paralele s idealima i stvarnim stanjem demokracije.

Promocija

Prodekanica Filozofskog fakulteta u Splitu doc. dr. Marita Brčić Kuljiš jasno je kazala da je, iako ne dijeli političke stavove s prof. Barišićem, stala uz njega kada su ga, dok je bio ministar, napadali sa svih strana. „Kada su počeli napadi na njega kao ministra, potpisala sam peticiju kojom mu izražavam podršku, iako su me mnogi nagovarali da to ne činim. No, i sama smatram da je u demokraciji važnije biti čovjek, a ne dio stranačke mašinerije. Upravo to poučava profesor u ovoj knjizi”, istaknula je profesorica Brčić Kuljiš.

„Profesor Barišić u knjizi piše i o post demokraciji, odnosno o dobu kojega obilježavaju PR službe, marketing te korumpirani mediji koji proizvode kvazi stvarnost. Barišićevo djelo u svakom slučaju popunjava prazninu i privlačit će pozornost šire javnosti i ne samo u Hrvatskoj”, zaključio je u svom predstavljanju knjige prof. dr. Mislav Kukoč također sa splitskog Filozofskog fakulteta.

Dodatno je neobično bilo što su se u glazbenom dijelu programa izvodile pjesme Leonarda Cohena, a Barišić je pojasnio zašto je baš odabrao njegove pjesme za ovu promociju. „Leonard Cohen govori o demokraciji. I kada je 1992. napisao pjesmu ‘Democracy‘ on je govorio o dolasku demokracije ne samo na istok, već i o povratku demokracije u SAD. Demokracija je za njega laboratorijski pokus, svojevrsni eksperiment, no pri tom nisu besmislene borbe protiv bezvlađa i nereda”, istaknuo je Barišić dodavši da je poruka ove knjige da je vladavina puka otvoren i nedovršen proces. „Vladavina puka nije trajno stanje, nego postupak. No, taj ideal je nešto najvrijednije – sloboda za djelovanje svih građana. Svi su, dakle, pozvani u službu općeg dobra. A demokracija se preporađa uz pravednost, umjerenost i skromnost”, zaključio je autor.

Ova knjiga tj. udžbenik tiskana je u nakladi Hrvatskoga filozofskog društva i Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Splitu.

Vanja Gavran

(Preuzeto s Facebook-stranice Paneuropske unije Bosne i Hercegovine)

Kontakt

Sveučilište u Zagrebu
Fakultet hrvatskih studija
Znanstveno-učilišni kampus Borongaj
Borongajska cesta 83d
HR-10000 Zagreb
E-adresa